Triode Dick's Page
PhonoDude
RIAA voorversterker (deel 4)
Update: 31-12-2003

...Opbouw PhonoDude op printen...

Wie hardwire een verzoeking vind, zal zich kunnen vinden in dezelfde schakeling, maar dan op printen gemaakt. En in een enkele behuizing gebouwd. De 19" kast met een hoogte van 2HE heb ik bij Conrad gekocht, maar deze behuizingen zijn ook in iedere elektronicawinkel te koop.

 

We beginnen met het bestukken van de printen. Volg de tekening nauwkeurig om geen rare dingen aan het eind tegen te komen. Je hebt geen speciale meetapparatuur nodig om de PhonoDude tot een nauwkeurig werkend geheel te maken, maar dat houdt wel in dat de goede componenten op de goede plek moeten komen.

Alleen voor een deel van de voeding is een apart stuk gaatjesprint gebruikt. De gelijkrichting en afvlakking voor de hoogspanning vind je daar, plus de gelijkrichting van de gloeispanning. De stabilisatie van de gloeispanning wordt op de hoofdprinten gedaan. Evenals de verdere ontkoppeling van de hoogspanning. Maak gebruik van soldeerpennen in de printen, dat maak het aansluiten van de bedrading simpel. Schrijf met een viltstift waarvoor de aansluitingen bedoeld zijn: 'in', 'uit', 'B+', 'gloei', 'choke'..... Het 7-pens buishoudertje zit met afstandbusjes boven de gaatjesprint gemonteerd. Pas op dat je geen te hoge busjes gebruikt, anders past de gelijkrichtbuis niet meer onder de kap.

Hier nog eens een bovenaanzicht... let op de montagerichting van de Auricaps, rood is uit...

 

Ik wil de pcb's geisoleerd van de kast houden om brom veroorzakende aardlussen te voorkomen. Met een verzinktolletje wordt er wat koper weggeboord. Een gewone boor (van bijvoorbeeld 8mm) doet het hier ook perfect.

 

 

 

De printen worden op afstandstukjes met inwendige schroefdraad gezet. Om contact tussen printmassa en kast te voorkomen gebruik ik papieren ringetjes. Hete tip: zet ze met een drupje secondenlijm vast op het pilaartje, tenzij je aan zelfkastijding wilt doen...

 

 

 

 

 

 

 

Ook hier weer wat zinvol geweld. De gaten worden geboord na het passen en meten en er moet even een rotkarwij geklaard worden. Er komt een rechthoekig gat voor de net aansluiting.

 

 

 

 

 

Alles zit in vastgeschroefd. De printen wijzen met de inputs naar de achterkant van de kast. Dat houdt de meest gevoelig bedrading niet langer dan een paar cm lang. De onderste cinchdelen zijn de ingang, de bovenste voor de uitgang.

 

 

 

Dan kunnen alle delen aan elkaar worden verbonden met de bedrading. Er is flink getwist zoals je ziet. Dat voorkomt brom ellende. De trafo staat zo gericht dat instraling bijna onmogelijk is, wat ook bleek op de meetbank, de brom zat diep weggescholen. De smoorspoel staat haaks op de voedingtrafo. Let even de smeltveiligheid (zekering in de volksmond) tussen netingang en schakelaar. Niet vergeten, veiligheid gaat voor alles.

 

 

 

Nog even een close up van de voedingprint. De twee blauwe elco's van 47uF staan in serie en geven zo 23,5 uF achter de gelijkrichtbuis. Ik had helaas geen enkele elco van die waarde liggen...vandaar de serieschakeling.

De gloeispanning heeft slechts een brugje van 80/1500 en een afvlakking van 6800 uF. Zoals gezegd, de verdere verwerking daarvan gebeurd op de hoofdprinten. 4700uF of 10.000 uF mag vanzelfsprekend ook. Is niet kritisch.

 

Een bovenaanzicht..... en een detail er uit....(onder)

 

 

En om het compleet te maken.... een foto van de achterkant van de kast....

 

 

 

 

Phonodude deel 1 verhaal
Phonodude deel 2 verhaal
Phonodude deel 3 bouwfoto's
Phonodude deel 4 opbouw printversie
Schema versterkerdeel Update: 24-5-2006
Schema voeding  
   
www.conrad.nl Behuizing, weerstanden, schakelaar etc.
www.ae-europe.nl Trafo's, buisjes, elco's e.d.
www.dddac.de Doede's site