Triode Dick's Page
PhonoDude
RIAA voorversterker (deel 3)
Update: 31-12-2003

...Opbouw...

Ik laat hier met wat foto's de opbouw van de PhonoDude zien. De hardwire uitvoering die ik zelf dagelijks gebruik. Als ik Doede nog een paar printen kan ontfutselen, bouw ik de phono amp ook nog een keer op die wijze. Al was het maar om eens een mooi vergelijk te kunnen maken tussen print en draad... De opbouw van die uitvoering komt in de nabije toekomst aan bod.

 

Het begint zoals gewoonlijk weer met zinvol geweld. Met een pons worden de gaten getrokken. Het kastje wat ik gebruik is van het merk 'Eldon'. Gemaakt van gegoten aluminium waar standaard al een stevige poedercoating op is aangebracht. Dood als een pier. Een prettige eigenschap als er een gevoelige phonotrap in huist. Je kunt de grijze kastjes ook makkelijk in je eigen gewenste kleur spuiten. Licht opschuren, ontvetten, laag primer, de kleur en een laag blanke lak. Net als bij mijn andere versterkers....

 

 

Het begint al ergens op te lijken, zegt de optimist....

 

 

 

 

 

 

Een blik aan de binnenkant. Een draadsteun tussen de beide versterkende trapjes maakt het makkelijker om de RIAA filtercomponenten te monteren.

Deze fraaie draadsteun heb ik jaren geleden al via slinkse wegen in mijn bezit gekregen. Vraag me dus maar niet waar ze eventueel te koop zijn....
tips zijn welkom...

 

 

 

 

 

De voedingkast is meer gangbaar en gewoon uit de elektronicawinkel. De voedingtrafo, smoorspoel en condensatoren hebben hun plek al gevonden. Verder zit de gelijkrichting en stabilisering voor de gloeispanning van de vier buisjes er ook in. De 7812 regelaar wordt via een isolatiesetje tegen de bodem geschroefd. Dat geeft voldoende koeling.

De buishouder zit via twee kunststof afstandbusjes op de bodemplaat. Bij Conrad gekocht.

 

 

Aan de buitenkant zie je een wartel voor de uitgaande voedingkabel. Die kabel wordt voorzien wordt van een female (vrouwtje) stekkerdeel. Als je een male (mannetje) stekker gebruikt is de kans op elektrocutie groter dan de kans dat het niet gebeurd.... Let daar goed op. Alleen een female stekker hoort aan deze kabel. Er staat wel 300 volt op de schakeling....

De houder voor een glaszekering mag ook niet ontbreken en een schakelaar is wel praktisch....

 

 

 

 

De ontvangende kant van de voeding, waar de versterkerschakeling zich aan laaft, heeft dan vanzelfsprekend een male chassisdeel...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het mechanische werk is gedaan, en de bedrading kan beginnen. Op de foto boven zie je de bedrading voor de gloeispanningen van de vier buisjes.

 

 

 

 

De binnenkomende spanningen worden keurig met een RC ontkoppeling per kanaal verdeeld over links en rechts. De getwiste zwart/rode draden zijn voor de gloeispanning.

Vlak achter de condensatoren zie je het centrale aardpunt. Het enige punt wat hard kontact maakt met de behuizing.

 

 

Detail van de eerste versterkertrap. De kleine kwart watt weerstanden maken het mogelijk om het heel klein te houden. De buisjes zijn geen vermogenslurpers, dus grotere weerstanden waren niet nodig. Integendeel, het kastje wordt slechts handwarm. Een graad of 30 schat ik.

 

 

 

 

Ik kreeg vragen of de c's in de RIAA correctie ook van die 'dure' Auricaps moesten zijn. Nee dus. Ik gebruik zelf graag de Philips MKT's die je hier ziet. De rechthoekig blokjes. Ik kan mooi selecteren uit een stapel die ik jaren geleden voor een prikkie kocht. Maar ik heb ook wel Wima condensatoren (bij Conrad gekocht) gebruikt op die plek. Ziver mica's zijn ook veelgebruikt. Het belangrijkste is de secure waarde van de condensatoren in een RIAA circuit.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De laatste foto voor het kistje dichtgaat... Aan de rechterkant zie je nog de twee onkoppel c's voor de ingangstrap. De blauwe draad verbind de massa van de versterkertrap met het centrale aardpunt.

 

 

 

 

 

Phonodude deel 1 verhaal
Phonodude deel 2 verhaal
Phonodude deel 3 bouwfoto's
Phonodude deel 4 opbouw printversie
Schema versterkerdeel Update: 24-5-2006
Schema voeding  
   
www.conrad.nl Behuizing, weerstanden, schakelaar etc.
www.ae-europe.nl Trafo's, buisjes, elco's e.d.
www.dddac.de Doede's site